Valós műtéti képek

ALIF (Anterior Lumbar Interbody Fusion)

Az alsó két ágyéki csigolya (L4 és L5) és a keresztcsont (sacrum) közé, a porckorong helyére lehet behelyezni távtartót teljesen elölről a hasfalon metszve, szintén a hasűr mögött (retroperitonealis) feltárásból. Ennek a technikának a neve Anterior Lumbar Interbody Fusion (ALIF), azaz az ágyéki csigolyák közti elölről történő fúzió. Sok esetben az ilyen elölről behelyezett távtartónak saját magát rögzítő csavaros rendszere van és nem feltétlen igényel további csavarbevezetést hátulról, de van, mikor azt ki kell egészíteni hátsó stabilizációval.

Alább valós műtéti képek láthatók. Az L5 ágyéki csigolya és keresztcsont közti porckorong került feltárásra elölről. A bal felső képen a feltáró rendszer látható, a feltárt porckorong és a porckorongban egy vékony fémdrót, mely jelölésre szolgál. A bal alsó képen ugyan az látható, mint a bal felső csak távolabbról. A jobb felső képen a már eltávolított porckorong. A jobb alsó képen pedig a porckorong helyén a már beültetett távtartó figyelhető meg.

ALIF műtéti sematikus folyamatábra

ALIF műtét előtt és utáni képek

Az (a) MRI és (b) CT haránt irányú képeken az utolsó mozgó (L5) ágyéki csigolya és a keresztcsont közti durván kopott ízületekre mutatnak a nyilak (kék kör jelöli az egyik ízületet). (f) oldalnézeti MRI képen az ép L5 csigolya és a keresztcsont közti ép porckorongra mutat a nyíl. (g) CT képen az egyik oldali tönkre ment kisízületre mutat a nyíl és azt jelöli a kék karika is. (h) CT képen homloksíkbani rekonstrukción látható mindkét durván kopott ízület (nyilak mutatnak rájuk és kék kör jelöli az egyiket). (c) harántképen a beültetett prothesis sziluettjét jelöltem kékkel. (d) képen a keresztcsontban a porckorong helyére helyezett távtartót rögzítő és hátsó rudas-csavaros rendszer csavarjai figyelhetők meg. (i) CT és (j) röntgenképen az újonnan kialakított rögzítés látható (nyíl mutat az új implantátumra az L5 csigolya és a keresztcsont közt. (e) röntgenképen szemből látható az implantátumrendszer.