Barvicsenko manuálterápia

A Barvincsenko-féle manuálterpia az orosz prof. A. Anatolij Barvincsenko, a Moszkvai Orvostovábbképző Egyetem Hagyományos Orvoslás tanszékének tanszékvezető professzorának nevéhez kötődő manuálterápiás irányzatot képviseli. Ez az irányzat az, amelyik akkreditálásra került a Semmelweis Egyetem által. Az oktatás vezérfonala a mozgásszervrendszerre irányul, a már feljebb az oszteopátiánál említett szellemben.

Azért emeltem ki ezeket az irányzatokat, mert ezek azok, melyek tudományosan is elismertek és megalapozottak, folyamatos fejlesztés és kutatás alatt állnak, vizsgáltak és elismertek az orvosi medicina által is.

Az, hogy a csontkovácsolásra nem térek ki, az főként azért van, mert meglátásom szerint a csontkovácsok ugyan áhítják az elismerést, mint medicina egy ága, melyre akár jogot is lehetne formálni, de ahhoz a csontkovácsoknak is be kellene tagozódniuk az elvileg a törvénykezés által szabályozott, ellenőrizhető, minőségbiztosított, felelősségteljes, magyarországi egészségügyi rendszerbe. Ehhez megalapozott, elmélyült egészségügyi ismeretekre kellene szert tenniük (néhány éves főiskola vagy egyetem keretében), de ezt nem teszik. Nyílván az orvosok is nyithatnának a csontkovácsok fele.

Személy szerint üdvözítőnek tartanám, ha a csontkovácsolást is integrálni lehetne a magyar, hivatalos egészségügyi képzésbe és annak méltó helyét foglalhatná el és így minden magyar, kivétel nélkül büszke lehetne rá!

Sajnos valószínűleg az integráció rögös útján való elinduláskor sokan elvesztenék a megélhetési forrásukat, akik nem lennének hajlandóak felvételizni és újra iskolapadba ülni, elmélyíteni az egészségügyi ismereteiket, újra vizsgázni egy magasabb szinten és vállalni a felelősséget az általuk végzett tevékenységért.

Tartok tőle, hogy ez a fő oka annak, hogy jelenleg sem emelődik be a csontkovácsolás a hivatalos egészségügyi oktatásba és rendszerbe.