Gyakori kérdések

 • Nyakfájdalom
 • Hátfájdalom
 • Derékfájdalom
 • Vállfájdalom
 • Könyökfájdalom
 • Csípőfájdalom
 • Végtagfájdalmak
 • Izom eredetű mozgáskorlátozottság
 • ‘Kezdődő gerincsérv’ (porckorong-rendellenességek egy része)
 • Ideggyógyász által kivizsgált és a vizsgálatok eredményeivel nem magyarázható fejfájás

Az első alkalommal egy orvosi vizithez hasonlóan a panaszai, problémái elmondását és azokat érintő kikérdezést követően egy fizikális vizsgálat történik, mely során gerincének, izületeinek, izmainak mozgását, állapotát, helyzetét, eltérését mérem fel. A talált elváltozásokat összevetem a gerincéről korábban esetleg készült röntgen, CT (Computer Tomograph), MR (Mágneses Rezonancia) felvételekkel. A diagnózis megalkotását követően, amennyiben problémája manuálterápiával kezelhető, megkezdődik a terápia.

Előfordulhat, hogy a kezelhetőség eldöntéséhez új, vagy kiegészítő képalkotó vizsgálat eredménye szükséges, akkor azok elvégzésére javaslatot teszek.

A kezelések során különböző technikákat, fogásokat alkalmazok, melyek segítségével az ízületek visszafordítható mozgáskorlátozottságát (blokkját) csökkentem, szűntetem meg, hogy az ízület visszanyerje funkcióját. Ezek nyújtási, kimozgatási, fogások. A technikák kivitelezésekor időnként hallani egy roppanást, mely olyakor, de nem minden esetben, az ízület helyre kerülését kíséri.

Az első alkalom a probléma felmérését, vizsgálatot, majd lehetőség szerint kezelést foglal magában, ez kb. 30 perc.

Ez nagyon változó és teljesen attól a problémától függ, amivel jön. Néhány betegnek egyszerű, rövid ideje fennálló problémája van, amit gyorsan meg lehet oldani, egy-két kezeléssel. Másoknak 5-6 kezelésre is szüksége lehet. Megint másoknak akár egy életen át is szükségük lehet folytatólagos kezelésre. Ez nagyban függ attól is, hogy mennyi idő múlva fordul segítségért a probléma kialakulásától számítva. 20 év alatt fokozatosan kialakult problémát nem lehet fél óra alatt megoldani (legyünk észszerűek, jó vagyok, de azért nem annyira)!

Az első kontroll kb. 1-1,5 hét után esedékes.

 1. Elege van abból, hogy szinte állandóan tompán fáj a dereka, háta, nyaka
 2. Sokat vezet, nehézkesen és merev mozdulatokkal száll ki az autóból
 3. Rendszeresen fáj a feje
 4. Fájdalmas, és merev a nyaka rendszeresen, amikor íróasztalnál ül
 5. A lapockája közti terület ég, amikor ül hosszabb ideig
 6. Sportolást, mozgást követően sem múlnak panaszai
 7. Nyak, hát, derékfájdalma korlátozza a sportban, esetleg már a mindennapi mozgásban is nyújtott teljesítményét
 8. Fájdalomcsillapító, gyulladáscsökkentő gyógyszeres kezelés és egyéb kezelések is csak időlegesen, vagy egyáltalán nem enyhítenek fenti panaszain
 9. Vagy, ha csak úgy érzi, mintha állandóan nehéz súlyokat cipelne

A manuálterápia során alkalmazott technikák sokszor nem kellemesek, de nem fájdalmasak. Miért nem kellemesek? Mert rossz pozícióban rögzült, ízületeket, csigolyákat kell a helyükre mozgatni és megrövidült, görcsös izmokat kell nyújtani, ezek pedig nem várható, hogy kompromisszum nélkül menjenek. Ha a panaszokat okozó szövetek gyulladtak, nagyon ‘beálltak’, akkor a kezelés kellemetlennek tűnhet. A kezelést követően átmenetileg 1-3 napig lehetnek kellemetlen utóérzetek, mivel a ‘beállt’ ízületek kimozdítást követően elnyert új állapotukat a szervezetnek meg kell szoknia. A kezdeti panaszok, fájdalmak már az első kezelést után is enyhülnek. A kezelés alatti esetleg fellépő kellemetlen érzés a betegek szerint utólag megéri szembe állítva a kezelés előtti gyötrő fájdalmaikkal.

A technikák helyes alkalmazásával, szem előtt tartva azon állapotokat, amelyek esetében a manuálterápia ellenjavallt, nem árthat Önnek.

A manuálterápiát csak orvosi, illetve gyógytornász végzettséggel lehet a hatályos jogszabályok szerint Magyarországon végezni, egy speciális 2 éves kurzus (Semmelweis Egyetem által akkrediált) elvégzése után, ÁNTSZ engedéllyel. Gerincmanipulációt csak orvos végezhet a jogszabályok értelmében.

Ez egy jelentős különbség a csontkovácso- lással szemben, amit egy pár napos tanfolyamon bárki ‘megtanulhat’ és komolyabb vizsga, feltételrendszer és ‘kontroll’ nélkül végez.

Az Ön biztonsága érdekében rendkívül fontos, hogy csak hozzáértő szakember nyúljon a gerincéhez.

Erre több elmélet van, de biztosan nem tudjuk. A gerinc csigolyának nevezett csontokból, a csigolyák közti rugalmas porckorongokból, a csigolyákat összekötő szalagrendszerekből és a csigolyák közti kisízületekből áll. A kisízületekben ízületi folyadék van. Ez a folyadék biztosítja az ízületi felszínek egymáson való szabad mozgását. Az ízületeket tok öleli körül és tartja helyben az ‘olajozó’ folyadékot.

Bizonyos elképzelés szerint, amikor a manuálterapeuta csigolyák közti kisízületi felszíneket eltávolítja egymástól egy gyors, impulzusszerű mozdulattal, hogy azok a helyes pozícióban kerüljenek ismét egymásra, akkor az ízületi folyadékban tartalmazott széndioxid buborékok szétpukkannak és a széndioxid molekulák visszaoldódnak az ízületi folyadékba. A buborékok pukkanása adja a roppanó hangot. A buborékok pukkanásával csökken a feszültség az ízületben.

Más elmélet szerint, mivel az ízületi résben nincs levegő, csak a folyadék, ezért az ízületi felszínek apró mértékű eltávolítása során az ízületen belüli ‘vákuum’ miatt az ízületi tok mozgása okozza a roppanó hangot.

Az egy furcsa, kis érzés. Nem fáj. Egy kicsit ijesztőnek tűnhet először hallani, de gyorsan hozzá lehet szokni. A blokkolt ízület helyremozdítását követően a mozgás könnyebbé, szabadabbá válik azonnal.

A kérdésre a válasz nagyban attól függ, hogy milyen problémával fordul hozzám. Lehetséges a teljes fájdalommentesség elérése már az első kezelést követően is, de sajnos a betegek zöme már egy régóta fennálló panasszal, végső megoldásként jön el, amit nem is lehet egy szemvillanás alatt megszűntetni. Minél hamarabb keres fel, annál hamarabb lesz jobban.

Alsóneműre (bugyi/melltartó, illetve alsónadrág) kell levetkőzni, hiszen a gerincet, a tartást, a végtagok alakját, az izmok tónusát ruhában nem lehet ruhámban megnézni, megfelelően tapintani, azaz vizsgálni és kezelni.

A manuálterápiás kezelés során a mozgásbeszűkülést, adott esetben ízületi blokkot oldjuk. A manuálterápiás kezelés során helyére mozdított ízületek helyes pozíciójának megtartásához; illetve a manuálterápiával nem kezelhető, a normálisnál többet mozgó (hypermobil) ízületek stabilizálásához az izomzat megfelelő tónusának kialakítása szükséges, melyhez hosszú távon a gyógytorna elengedhetetlen.

Egy egyszerű példát említve, ha egy autószerelő, egy építész, egy környezetvédő kinéz egy városi ház ablakán, akkor Ön szerint az utcán látottakról kinek mi fog az eszébe jutni? Biztos, hogy nem ugyanazt mondanák el az utcáról, nem ugyanazt tartanák fontosnak, mint a másik, azaz, ha írott formába öntenék a látottakat (lelet) mást és mást olvashatnánk tőlük. Pontosan ilyen az, amikor a mozgás-szervrendszert érintő röntgen, CT (computed tomography), MRI (magnetic resonance imaging) képeket megnézi egy reumatológus, egy ideggyógyász (neurológus), egy radiológus és egy olyan orvos, idegsebész, vagy ortopéd/traumatológus sebész, akinek el kell döntenie, hogy van-e olyan elváltozás, amit esetleg szükséges-e operálni. Fentiekből adódik, hogy mely szakirányú orvos-manuálterapeuták, milyen szintű döntést és véleményt tudnak alkotni az Ön képanyagáról, illetve az is, hogy akiknek ilyen irányú képesítésük nincs, azok milyen szinten tudják értékelni a képeket.

 • 60 év feletti nő 2 éven belüli csontsűrűség vizsgálat nélkül
 • Csontritkulás (T score > -2,5)
 • Rosszindulatú daganatos beteg, amennyiben a csontvázat, így a gerincet is illetően nincs negatív eredményű vizsgálata (pl. csontizotóp, vagy a kérdéses gerincszakaszról, csontokról MRI/CT) – lehetőség szerint 1 hónapnál nem régebbi vizsgálat
 • Terhességben 5 hónapot meghaladó várandós nő
 • 3 hónapon belül műtéten átesett
 • 6 hónapon belül törést vagy ficamot szenvedett
 • Csigolyát vagy porckorongot érintő gyulladás (spondylodiscitis, discitis)
 • Lázas
 • Fertőző betegségben szenvedő (beleértve a bőrbetegségeket)