Manuálterápia

A manuálterápia vagy hívhatjuk manuális terápiának, vagy akár manuális medicinának, egy gyűjtő fogalom, mely alá több kezelési ág sorolható. A manuálterápia tudomány, szemlélet (filozófia), diagnosztikai és kezelési módszer.

A manuálterápia szemlélete az embert, mint egészet, egységet veszi figyelembe. Az emberi szervezet és funkciói összefüggenek. A neuro-musculo-skeletalis, eltérések az egész szervezetre kihatással vannak, ezen eltérések befolyásolják a betegségekből, sérülésekből való gyógyulás lehetőségét, esélyét. A neuro-musculo-sceletalis rendszert úgy lehetne talán fordítani, hogy ideg-váz-izomrendszer, tehát egyszerűen a mozgásszervrendszer, melybe a testünk vázát alkotó csontváz, az azt összekapcsoló ízületek, szalagok, a vázat mozgató izomzat és ezek összerendezett, akaratlagos működését szabályzó idegrendszer tartozik. A manuálterápia névben az tükröződik, hogy vizsgálat (tapintással, fogással) és a kezelések zöme kézzel, tehát manuálisan történik. A manuálterápia egy modern szemléletű terápiás lehetőség, mely által döntően mozgásszervi eltérések kezelhetőek figyelembe véve azt is, hogy azok a kezelések visszahathatnak a teljes szervezetre. Ugyanakkor bizonyos irányzatok szerint adott esetben belszervi eltérések is kezelhetőek ezen módszerrel közvetlenül is. A manuálterápia során alkalmazott technikák közt szerepel a manipuláció, izom-energia technikák (MET), miofascialis (izom és pólyájuk) oldási technikák, lágyrész kezelési fogások, postizometriás relaxációs (PIR) technikák, masszázs jellegű fogások alkalmazása, de akadnak dinamikus kezelések, amikor a beteg fájdalmas mozgásmintája kerül megváltoztatásra (mint pl. a Mulligan-féle manuálterápiában). Kívülálló számára ezek a kezelési technikák részben nyújtó lazító gyakorlatokra, részben a kezelő hathatós közreműködésével és kontrolljával zajló tornára, masszázsra, ízületi feszítésekre, „ízületi ropogtatásokra” emlékeztethetnek.

Azt nagyon fontos megérteni, hogy a manuálterápiával csak a reverzibilis, tehát visszafordítható, azaz funkcionális, nem pedig strukturális eltérések kezelhetőek. Egyszerűen fogalmazva például törést, daganatot, gyulladást nem lehet vele kezelni! A strukturális gerincferdülést (scoliosis) nem lehet kiegyenesíteni. Az egy másik kérdés, hogy vannak úgy nevezett funkcionális gerincferdülések (scoliotizáció) melyek esetén, ha az oka megszűnik, akkor a kóros gerincgörbület is megszűnik. Ezek alapján a manuálterápiával elérendő cél a jól mozgó (funkcionáló) és fájdalmatlan mozgásszervrendszer, és következményes jótékony hatás a szervezetre.

© Copyright - Dr. Kővári Viktor Zsolt